Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2024 » Червень » 13 » Безбар'єрність
9:17 AM
Безбар'єрність

Абетка за «Гайдом безбар’єрних подій»

 

Питання безбар’єрності в Україні важливе і актуальне. Створення умов, де кожна людина почуватиметься комфортно та матиме рівні можливості,  де люди з обмеженими можливостями можуть активно брати участь у суспільному житті, працювати, отримувати освіту та доступ до послуг,  - є метою нашого суспільства.

В рамках проєкту «Гайд безбар’єрних подій» Міністерство культури та інформаційної політики України презентувало електронний посібник "Довідник безбар'єрності"  - гід з коректного спілкування, у якому зафіксовані нові норми безбар'єрної мови та рекомендації для проведення публічних заходів за принципами безбар'єрності, і який протягом місяця активно популяризувався серед бібліотек-філій КУ «Публічна бібліотека ім. Є. Чикаленка Куяльницької сільської ради».

Центральною бібліотекою була розроблена анкета-вікторина за розділом посібника «Словник» під назвою «Абетка за «Гайдом безбар’єрних подій» і яка лягла в основу проведених вікторин по безбар’єрності в сільських бібліотеках-філіях.

Так, вікторина «Абетка за «Гайдом безбар’єрних подій» була проведена в бібліотеці села Чубівка. Діти пройшли опитування, а потім разом з бібліотекарем обговорили відповіді, що є правильно, а що ні. Обговорили їхнє ставлення до людей з обмеженнями, про людей старшого віку, про людей з вадами здоров’я.

Своїми  думками  про  створення  безперешкодного  середовища  для  всіх  груп  населення, забезпечення  рівних  можливостей  кожній  людині  реалізувати  свої  права поділились під час вікторини користувачі бібліотеки села Качурівка.

У вікторині, яка відбулась в бібліотеці села Стара Кульна, взяли участь дорослі користувачі – представники старостату, працівники Будинку культури.

Активно відповідали на питання вікторини і спілкувались на тему безбар’єрного середовища користувачі бібліотеки села Малий Фонтан.

Відповідали на питання та знайомилися з забезпеченням рівних можливостей кожної людини реалізувати свої права користувачі бібліотеки села Куяльник.

 

З поняттями, які некоректно вживати, та з варіантами, як говорити правильно, познайомились під час вікторини юні читачі бібліотеки села Нестоїта. 

Говорили те, що кожна людина в нашій країні повинна мати можливість отримати вільний доступ до будь-якої сфери життя: навчання, будування кар'єри, спокійного пересування країною, відповідали на питання вікторини читачі бібліотеки села Новоселівка.

Над питаннями анкети "Абетка від "Гайду безбар'єрних подій"  активно працювали маленькі та дорослі користувачі бібліотеки села Олексіївка. Також з читачами-дітьми була проведена година спілкування "Як правильно звертатись до людей з різними формами інвалідності".

В бібліотеці селища Борщі пройшла виховна година з учнями Борщівської гімназії «Всі ми різні, але рівні», під час якої діти ознайомилися з питаннями безбар’єрності, взяли участь у вікторині «Правильно - не правильно»,  провели тематичні ігрові вправи і переглянули відеоролик «Разом за безбар’єрність».

Виховна година на тему безбар’єрності пройшла і в бібліотеці села Любомирка, під час якої  були обговорені різні аспекти безбар'єрності в сучасному українському суспільстві,  сучасну цифровізацію, сприйняття людей такими , як вони є.

В бібліотеці села Малий Куяльник  бібліотекар спільно з завідувачкою клубом  провели годину спілкування "Безбар'єрність. Як пояснити дитині, що таке інвалідність".

В  бібліотеці села Гидерим була проведена інформаційна година «Безбар’єрність – це…» для учнів 4 класу, під час якої працівники культури розповіли дітям, що таке безбар'єрність та провели вікторину.

Ми прагнемо бути бібліотекою без бар’єрів, і питання безбар’єрності будуть і надалі важливим напрямком діяльності наших бібліотечних закладів.

Більше фото - на блозі бібліотеки

 

Переглядів: 93 | Додав: bibliotekar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz