Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2024 » Травень » 16 » До Міжнародного Дня вишиванки
11:23 AM
До Міжнародного Дня вишиванки

Всесвітній День вишиванки єднає українців!

 

Сьогодні українці та  друзі України в усьому світі відзначають День вишиванки - свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції і об’єднати українців навколо спільного символу – вишиванки.  Українська вишиванка - це символ здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, наш оберіг і символ нашої незламності.

Вишиванці присвячуються сьогодні яскраві бібліотечні заходи в Куяльницькій громаді.

В центральній бібліотеці "Публічної бібліотеки  ім. Є. Чикаленка Куяльницької сільської ради" пройшла народознавча година «Вишиванка – генетичний код нації», гостями якої стали студенти Подільського професійного ліцею (група 18 ПКД пекарі-кондитери, майстер Надія Петрів).

Завідувачка відділом обслуговування Інна Вербицька та завідувачка   медіацентром Ольга Волкунович познайомили молодь з історією зародження, формування і розвитку українського народного одягу, з відомими українцями, які стали законодавцями моди на носіння вишиванок серед чоловіків і українського жіноцтва, для воїнів ЗСУ з проекту відтворення українських вишиванок видатних українців та   багато іншого.

Цікавими, інформаційно і змістовно насиченими були запропоновані молоді відеосюжети  про походження свята, символічне значення вишиванки як оберега «Вишиванка - твій генетичний код», «Вишиванка, як бренд України».

Особливо потужний запал позитивної енергії студентів викликала  вікторина «А чи добре  ти орієнтуєшся в українському мистецтві вишиванок?"

Увагу юнаків та дівчат викликала розгорнута в бібліотеці до свята  книжкова виставка-інсталяція "Україна - вишите відродження".

Завершився захід екскурсією краєзнавчим відділом, де бібліотекар Надія Балабан презентувала студентам виставку-інсталяцію «Сакральна символіка української вишиванки», прикрашену вишитими рушниками майстринь нашої громади.

В бібліотеці села Гидерим пройшла презентація книжкової виставки-інсталяції під назвою "Творіння рук, душі і серця", проведена працівниками культури села. Бібліотекар ознайомила присутніх з історією свята та головними символами на рушниках, а директор Будинку культури презентувала вишиті роботи місцевих майстринь.

Книжково-ілюстративна виставка з такою ж назвою була презентована і в бібліотеці села Гонората. Присутні на заході читачі ознайомилися з матеріалами виставки та роботами місцевої майстрині (на жаль, покійної) Консул Марії.

Презентація книжкової виставки «У вишитій сорочці крізь віки, несе надію Україна», організованої в бібліотеці селища Борщі (Зірниця),  познайомила користувачів з традиціями та тонкощами вишивки української сорочки.  Юні читачі отримали змогу зробити сорочку із орнаменту.

Патріотична година "Всесвітній день вишиванки єднає українців", проведена в бібліотеці села Чубівка, розповіла дітям про унікальні та цікаві орнаменти й розмаїття кольорів  української вишиванки, яке зберігає нерозривний зв’язок поколінь.

В бібліотеці села Малий Фонтан пройшла народознавча година "Вишиванка - закодована вічність", організована працівниками культури Малофонтанського старостинського округу, та презентація яскравої виставки-експозиції вишиванок "А над світом вишиванка цвіте".

Народознавча година «Я душу одягну у вишиванку», яка відбулась в бібліотеці села Соболівка, розширила знання дітей про особливості національного одягу українського народу, зокрема вишитої сорочки, її значимість, особливості колориту та символіку сімейного оберегу, що передавався від покоління до покоління.

"Бережи українське - носи вишиванку" - народознавча година з такою назвою згуртувала навколо бібліотеки цього дня юних мешканців села Олексіївка.

Відвідувачів клубу-бібліотеки села Борщі зустрічає виставка-інсталяція "Вишивання долі", де представлені роботи місцевих майстринь-вишивальниць Тетяна Каменчук та Варвари Грабован.

Виставка-інсталяція, розгорнута в  бібліотеці села Куяльник, має гарну назву - "Коханням квітнуть вишиванки" і запрошує усіх бажаючих познайомитись з літературою про наш символ і оберіг.

«Любов’ю квітнуть вишиванки» - книжкова виставка під такою назвою запрошує до знайомства в бібліотеці мешканців села Ставки.

І користувачі, і бібліотекарі громади взяли активну участь в патріотичному флешмобі #ПОДІЛЬЩИНА_У_ВИШИВАНЦІ, оголошеному Подільською райдержадміністрацією на сторінках соцмережі Фейсбук.

Вітаємо усіх зі святом! Нехай нас усіх оберігає вишиванка! Сьогодні кожен українець одягнувши вишиванку показує єдність, незламність і красу українського народу! Українські воїни захисники, воюють щодня за вільну Україну та вірять, що наступний день вишиванки пройде у мирній Україні.

Більше фото - на блозі бібліотеки

Переглядів: 95 | Додав: bibliotekar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz