Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2021 » Лютий » 15 » Народознавче свято
4:34 PM
Народознавче свято

Свято Стрітення в селі Станіславка

 

15 лютого українці відзначають Стрітення Господнє – одне з дванадцяти найбільших свят християнського року, яке завершує Різдвяний  цикл. З давніх давен в народі Стрітення вважають святом зустрічі зими з весною. Цього дня за переказами, зима з весною змагаються. Хто з них переможе, той і буде до кінця місяця господарювати.

На свято Стрітення в селі Станіславка за ініціативою учителів молодших класів Бузовської С.А., Копіци О.І.,  Трачук Л.В. та завідувачки сільською бібліотекою Валентини Христич було проведено етнографічне свято «Стрітення відзначаємо, весну-красну зустрічаємо».

На початку свята Валентина Іванівна познайомила дітей з історією виникнення та традиціями святкування Стрітення в Україні, розповіла, в яких бібліотечних книжках можна прочитати про це свято, про народні прикмети і повір'я, пов'язані зі Стрітенням.

Весна до нас приходить не сама – вона несе на своїх крилах пташок, і тому колись господині випікали особливе печиво у вигляді «жайворонків». Саме тому Ольга Іванівна Копіца завітала на свято не з пустими руками, а пригостила кожного учасника дійства випеченими власноруч зі смачного тіста чудовими «пташечками».

Учні 1-3 класів підготували цікаве дійство, учасниками якого стали ведучі свята та персонажі: Зима, Весна, Сонечко, Подоляночка. Спочатку Зима з Весною змагалися, хто з них сильніший. Потім Зиму урочисто провели зі словами подяки та вручили їй калач, а Зима віддала Весні символічні ключі.

Далі Весна почала водити з дітьми хороводи, співати веснянок. Продовжили захід спортивні ігри, де діти змогли показати свою вдачу та спритність.

Найзахопленішою подією для дітей та дорослих стало спалювання опудала Зими, щоб доля була доброю, літо – теплим, а врожай – багатим!

По закінченні свята кожна дитина пов’язала стрічечку на дерево, щоб гарно родили вишні, а яблука і груші урожаєм були пишні.

Допоки народні звичаї і традиції будуть жити та їх будуть підтримувати  – доти наш народ незламний!

Переглядів: 1459 | Додав: Olga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz