Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2023 » Серпень » 16 » Семінар бібліотечних працівників
2:28 PM
Семінар бібліотечних працівників

Робота бібліотек Куяльницької громади: вимоги сьогодення

 

16 серпня в центральній бібліотеці КУ "Публічна бібліотека ім. Є. Чикаленка Куяльницької сільської ради" відбувся семінар "Робота бібліотек Куяльницької громади: вимоги сьогодення", головними питаннями якого стали цифрова освіта мешканців громади та актуалізація бібліотечних фондів в умовах російської військової агресії.

На початку семінару хвилиною мовчання була вшанована пам'ять захисників України, які загинули, виборюючи нашу свободу і незалежність.

Учасників семінару привітала начальник відділу розвитку культури та туризму Куяльницької сільської ради Надія Красовська. Вона представила нових бібліотечних працівників - Юлію Бірюк (с. Глибочок) та Оксану Черіченко (с. Любомирка) та подякувала бібліотекарям сіл Борщі, Глибочок та Коси за активну участь в презентації рецептів улюбленої національної страви - борщу - для знімальної групи телеканалу "Інтер".

Освітню частину семінару відкрила директор установи Світлана Дюгаєва. Вона наголосила на важливій ролі бібліотек, які сьогодні є  хабами цифрової освіти, що допомагають в реалізації державної Концепції розвитку цифрових компетенцій в рамках проєкту "Дія. Цифрова освіта" згідно Меморандуму про співпрацю у розвитку цифрової грамотності, укладеного в 2020 році Міністерством цифрової трансформації України та ВГО Українська бібліотечна Асоціація.

З вересня цього року в центральній бібліотеці починає роботу  тренінгова група  у складі молодих фахівців: завідувачки медіацентром Ольги Волкунович, завідувачки відділом обслуговування користувачів Інни Вербицької, бібліотекаря інтернет-центру Юлії Тишкул та системного адміністратора Віталія Бензара, які будуть проводити практичні заняття з цифрової освіти для окремих груп бібліотекарів громади.

Пройшовши навчання та отримавши нові знання та відповідні сертифікати проєкту, сільські бібліотекарі будуть, в свою чергу, допомагати опановувати сучасні гаджети та комп'ютери користувачам своїх закладів.

Тренінгова група провела на семінарі перший практикум з цифрових технологій за освітнім курсом платформи "Дія. Цифрова освіта" "Обережно! Кібершахраї".

Працівникам сільських філій були роздані бланки анкет-опитувань для мешканців населених пунктів щодо оплати послуг онлайн, завдяки яким будуть виявлені люди, що потребують практичних занять в бібліотеках.

Продовжила семінар завідувачка відділом комплектування та обробки літератури Тетяна Костенко, яка детально зупинилась на основних вимогах щодо відбору та вилучення літератури заборонених в Україні російських видавництв, авторів, які підтримують військову агресію, з урахуваннях індивідуального підходу до кожного документа, який зберігається в фондах бібліотек.

Бібліотечні працівники були ознайомлені з основними положеннями Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії", роз'яснені випадки, коли заборона на наявність російської імперської символіки не поширюється (в музеях, бібліотеках, архівних зібраннях).

Не менш важливим питанням семінару став детальний аналіз зібраних робіт краєзнавчого конкурсу "Наші сини і доньки - захисники України", проведений бібліотекарем краєзнавчого відділу Надією Балабан, підсумки якого будуть підведені в вересні місяці.

З рекомендаціями щодо вимог та правил участі бібліотек Куяльницької громади у Всеукраїнській акції пам'яті "Сонях" та Всеукраїнському патріотичному русі "Що я скажу Солдату Перемоги" познайомила присутніх фахівців бібліотекар центральної дитячої бібліотеки Віолета Зінченко.

На проблемних питаннях бібліотечної статистики згідно нових форм звітності зупинилась методист методико-бібліографічного відділу Раїса Карп.

Завершив семінар повторний інструктаж з питань охорони праці та пожежної безпеки, проведений заступником директора Людмилою Бензар. Бібліотекарі громади отримали нові (переглянуті) інструкції з охорони праці та роз'яснення по розробці планів (схем) евакуацій з приміщення бібліотек.

Більше фото – на сторінках блогу бібліотеки

 

Переглядів: 241 | Додав: bibliotekar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz