Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2023 » Березень » 21 » Обласний семінар працівників культури
9:16 AM
Обласний семінар працівників культури

Культура і громада. Час співпраці

 

Центральна бібліотека КУ «Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради» мала змогу презентувати свою роботу під час обласного семінару працівників культури «Актуальність роботи мережі закладів культури в період військового стану», який відбувся 16 березня 2023 року у Бочманівському Будинку культури Куяльницької громади.

У семінарі взяли участь директор Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської ОВА Олена Олійник, заступник директора Департаменту – начальник управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації Ярослава Різникова, завідувач сектором правового забезпечення департаменту – начальник управління культури, національностей, релігій та охорони культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації Інна Ткачук, директор КУ «Одеський обласний центр культури» Валентина Вітос, голова Подільської районної державної (військової) адміністрації Михайло Лазаренко, голови громад, начальники відділів культури та туризму громад, бібліотечні працівники.

Розпочався захід з цікавої краєзнавчої екскурсії "Визитівка рідного краю" від бібліотекаря краєзнавчого відділу центральної бібліотеки КУ «Публічна бібліотека ім. Євгена Чикаленко Куяльницької сільської ради» Надії Балабан, яка познайомила присутніх з родзинками нашого краю:  з величною постаттю  нашого земляка мецената культури, новатора сільського господарства, громадського діяча  Євгена Чикаленка; неймовірною історією про єдину на півдні України школу лірників у селі Коси, що діяла на початку 19 століття; про розбійницькі пристрасті у Нестоїтському урочищі та неймовірно гарний гастрономічний фестиваль вишні у нашій громаді.

Презентуючи планшетну виставку-портрет "Українолюб із Перешор" Надія Іванівна  детально розповіла про життя та діяльність – нашого земляка-міліонера,  який всією душею вболівав за все українське і робив все можливе, щоб зберегти для нас мову, пісню, звичаї, любов до своєї землі, і якому на малій батьківщині в селі Мардарівка встановлено перший в Україні бюст.

Виставка-експозиція  "Українська душа на струнах ліри", присвячена українським лірникам, з авторськими ляльками від подільської майстрині Ірини Шопти розкрила перед гостями велич і трагізм українських кобзарів. Вагомо виглядає на фото  і пам'ять нашої громади по вшануванню Мефодія Колісниченка, засновника Косівської школи лірників, що застила у  дерев'яній скульптурі посеред майданчику "Косівська ліра".

Визвали зацікавленість і книжкові викладки "Книги, видані бібліотекою", до якої увійшли книжки: краєзнавче видання "Кожне сільце має своє слівце" з "особливостями" місцевого фольклору, краєзнавчий альманах «Ягорлицький ключ» з легендами нашого краю, історичними відомостями про походження наших населених пунктів, їх назв, історії пересічних земляків та  поетичні збірки від поетів нашого краю "У вишневому полоні" та «Душа, розірвана війною». Всі вони були видані за фінансової підтримки Куяльницького сільського голови Сергія Паламарчука та депутатського корпусу громади.

Маршрути зеленого туризму, які пропонує Куяльницька громада, розкрила для учасників та гостей семінару презентація документальної виставки "Туристичні маршрути рідного краю", яку підготувала  головний спеціаліст відділу розвитку культури та туризму Наталія Мокряк. "Родзинкою" виставки стали справжня колісна ліра, окремі деталі, з якої її виготовляють.

Краєзнавча екскурсія змінилася екскурсією по сільський бібліотеці.  Гості семінару уважно, з живим  інтересом слухали заступника директора КУ «Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради» Людмилу Бензар, яка від давньої історію заснування першої бібліотеки на селі, простежила етапи розвитку та перетворення рядової сільської бібліотеки на сучасний, затребуваний бібліотечний простір з безкоштовним інтернетом для користувачів. 

Сьогодні бібліотека є цифровим хабом проєкту «Дія. Цифрова освіта», надає доступ до навчальних курсів проєкту, допомагаючи мешканцям села оволодіти азами цифрової грамотності. Важливим інформаційним ресурсом бібліотеки є книжковий фонд бібліотеки, який на сьогодні складає понад 3000 примірників книг і брошур.

Ведеться велика робота з актуалізації книжкового фонду згідно рекомендаціям Міністерства культури та інформаційної політики України. Проводить бібліотека активну краєзнавчо-пошукову роботу. Краєзнавчі теки наповнені матеріалом по історії села, про видатних земляків, місцеві звичаї та обряди, родзинки місцевого фольклору.

Було наголошено, що від початку війни значно збільшилась кількість патріотичних заходів, присвячених незламному опору українців російській агресії, нашим героям-захисникам.

Далі гостей було запрошено до актової зали, де відбулась основна частина семінару. Приємно, що робота культури Куяльницької сільської ради була високо оцінена учасниками семінару.

Закінчився семінар концертом, в якому взяли участь студенти та педагоги Одеського коледжу мистецтв ім. Данькевича та народний хор «Бірзуляни» Куяльницького центру культури та дозвілля.

Більше фото - на сторінках блогу бібліотеки

Переглядів: 291 | Додав: bibliotekar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz