Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2024 » Березень » 13 » Народознавче свято
12:38 PM
Народознавче свято

Колодія величаймо – весну зустрічаймо!

 

Родзинкою цього тижня стала народознавча година для молоді  «Колодія величай – Весну зустрічай», яка пройшла в краєзнавчому відділі центральної бібліотеки.

Колодій — це свято проводів зими й зустрічі весни. Інші назви цього свята: Масниця, Пущення, Сирний тиждень, Сиропус, Колодка, Туриця. Власне всі ці назви говорять про прадавні коріння цього колоритного, веселого народного свята, які прийшли від основ народовір'я до сьогодення.

Господиня заходу, бібліотекар  Надія Балабан разом з молодим бібліотекаром Віолеттою Зінченко зустріла запрошених  гостей смачними варениками з сиром, чаєм з печивом, і  під смачне частування ( а саме так і було заведено у наших пращурів на Масницю) пішла розмова про традиції  та звичаї святкування, про обряди, які супроводжували це свято.

Традиційно - головний атрибут свята - Колодій (прикрашене поліно),  яке цілий масничний тиждень стояло  на столі. Цікавими елементами цього тижня були і  прикрашені хлопчача  і дівчача колодки, які в'язалися  дівчатам і хлопцям за те, що не встигли одружитися до Великого посту. Підготовлені бібліотекарами атрибути, допомогли відтворити   атмосферу   призабутого свята.

Надія  Іванівна  розповіла  детально про те, як називається і святкується кожен день Масниці, які розваги проводились нашими предками в той чи інший день. З гумором зустріли юнаки інформацію про те що не рекомендується робити на Колодія, особливо, що стосується роботи.

Учасники повторили один зі звичаїв - пов’язування колодки.

Особливий наголос бібліотекаром- краєзнавцем був зроблений  на останній день свята - Прощену неділю. Господиня побажала присутнім провести цей день з добрими думками та настроєм, вибачитись перед тими, кого образили, пробачити тих, хто образив, і увійти у Великий піст із чистою душею та совістю, адже,  якщо пробачити старі образи,  то відкриваєш своє життя для нових хороших і яскравих подій.

Більше фото - на блозі бібліотеки

Переглядів: 120 | Додав: bibliotekar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz