Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2012 » Травень » 21 » Душа бібліотеки - її бібліотекар
1:47 PM
Душа бібліотеки - її бібліотекар
До Всеукраїнського Дня працівників культури
 та аматорів народного мистецтва

Душа бібліотеки – її бібліотекар…

 

У Всеукраїнський День працівників культури та аматорів народного мистецтва хочеться ще раз нагадати про велику бібліотечну родину нашого району, яка, народившись в 1979 році, на протязі 33 років завдячуючи професійним, небайдужим до свої роботи людям, продовжує не тільки повноцінно жити, а й розвиватися, крокувати вперед в такий нелегкий для нашого суспільства час. Сьогодні ми пишаємось нашими ветеранами, які стояли у витоків бібліотечної системи; досвідченими бібліотекарями, які віддають свої професійні знання, чималий досвід та старання своїй повсякденній роботі; творчою та технічно освіченою молоддю, яка допомагає бібліотекам району рухатися в ногу з часом.

«Журавлиний клин» бібліотекарів району

Завжди напередодні великих бібліотечних свят, заходів ми  з любов’ю та пошаною згадуємо тих людей, бібліотекарів району, яких вже не має серед нас. Майже всі вони є для нас взірцем бібліотекарів, нашими вчителями та наставниками не тільки по професії, а й по життю. Волелюбні, працьовиті, оптимістичні служителі книги, в трудових книжках багатьох з них один запис за 40-45 років. Їх вже немає, але  приміщення їх бібліотек, в які вони вклали всю свою душу, і досі «подібні до розкритих обіймів», в них присутнє їх душевне тепло та досі продовжуються закладені ними добрі бібліотечні традиції. В «журавлиному клині» бібліотекарів К. А. Ручка (Куяльник), В. П. Борщенко (М. Фонтан), М. Д. Шевчук (Бочманівка), Г. М. Міщенко (Петрівка), З. Й. Губанова (ЦРБ), Є. Є. Таранюк (ЦРБ), Г. А. Лопатинська (ЦРБ),  М. Я. Ситро (ЦРБ), М. К. Дерев’янко (Чубівка), Є. С. Семенюк (Качурівка), В. І. Караман (Чапаєвка), К. М. Бевзюк (Чапаєво), Н. В. Сорокіна (ЦРБ), Н. Ф. Кобилюк (Станіславка), Т. С. Васильєва (Новоселівка), М. Оляненко (Вишневе). Світла пам'ять про цих людей та їх земні справи назавжди залишиться в серцях бібліотекарів та читачів.

Душа ветеранів не знає віку...

Душа численної когорти ветеранів, які сьогодні перебувають на заслуженому відпочинку, не знає віку… Кожен з них – цільна особистість Життєлюбні,  енергійні, допитливі, вони не втрачають і сьогодні зв’язку із бібліотеками та колегами, відвідують бібліотечні заходи, слідкують за подіями у бібліотечно-інформаційному середовищі, діляться своїм досвідом та критичними зауваженнями щодо нововведень, відстоюють свою позицію. Вони завжди високо тримали марку бібліотек району, виховали чимало високопрофесійних бібліотекарів і тому душею вболівають за долю системи. Серед них сьогодні не можливо не назвати майстриню слова, «справжню Леонтьєву Котовщини» Р. М. Говорову; «золоті голоси» районної бібліотеки - З. З. Пашкевич, М. І. Ломакіну, які не поступались в майстерності виконання навіть співакам сцени; сумлінного, прискіпливого, грамотного фахівця одного з найбільш складних і відповідальних відділів системи Л. Д. Лірник; доброго співрозмовника для читачів абонементу для дорослих О. В. Шуляк; вимогливу до себе та до інших А. В. Хмельницьку; веселих та оптимістичних В. М. Глазунову та  М. О. Козлову; працелюбну та відповідальну, незмінну «праву руку» директорів системи по господарству Т. О. Біленьку; серйозних та врівноважених М. А. Чеботюк та Л. М. Ковальчук (Муроване); талановитого керівника відомого в районі хору-ланки села Гонорати Г.М. Якубовську; привітну, доброзичливу, скрупульозну М. Л. Дуднік (Соболівка); доброго працівника та відповідальну людину Н. І. Урсул (Куяльник); майстриню вишиванок М. М. Дорошенко (Климентево).

В труді і в пошані

Чималою повагою і авторитетом користуються серед бібліотекарів та читачів району і наші працюючі ветерани. Вже понад 40 років продовжують працювати в системі і залишаються одними з кращих працівників Віра Маркелівна Рудик (М. Фонтан), Галина Денисівна Криуліна (Новоселівка), Марія Василівна Трончу (Гидирим), Лідія Ярославівна Жирун (ЦРБ). Багато років віддали бібліотечній справі працюючі пенсіонери Раїса Василівна Руснак (Глибочок), Валентина Пилипівна Самієва (Олексіївка), Валентина Миколаївна Ступницька (В. Кіндратівка). Маючи величезний досвід роботи, вони є прикладом для молоді не лише як спеціалісти, але й як талановиті та натхненні люди, сповнені невичерпного оптимізму.

Віра Маркелівна започаткувала новий бібліотечний рух – бібліотечний патронат (обслуговування інвалідів та людей похилого віку на дому) та є неодноразовим переможцем щорічного огляду-конкурсу «Бібліотека року».  Галина Денисівна, маючи мистецьку натуру, згуртувала навколо своєї бібліотеки талановиту малечу, її бібліотека відрізняється цікавим та яскравим оформленням, дитячими малюнками та саморобками. Лідія Ярославівна розпочала роботу над створенням електронного каталогу в районній бібліотеці. А душа Олексіївської бібліотечної оселі є відображенням душі її господині Валентини Пилипівни - інтелігентної, високоморальної та відповідальної людини. 25 років пропрацювала в тісній співпраці зі школою Раїса Василівна, проводячи змістовні та цікаві спільні заходи для маленьких читачів. Чимало хороших читачів, справжніх патріотів рідного краю виховала і Марія Василівна, а Валентина Миколаївна  «накрутила» не один кілометр на своєму велосипеді з книжками за плечима, долаючи немалий шлях до осель читачів.

Націлені на результат

Якщо бібліотекар в душі – сучасна людина, він зробить все можливе, щоб і бібліотека, в якій він працює, відповідала всім вимогам часу. Не тільки ввічливість, доброзичливість, уважність, комунікабельність, працелюбність, а й здатність приймати рішення, вміння адаптуватися до нового, жага до навчання притаманні тим, хто сьогодні працює в бібліотечній галузі.  Наші бібліотекарі готові вчитися, готові змінюватися, готові долати будь-які перепони, щоб залишатися потрібними людям, громаді.

Сьогодні бібліотеки системи перетворюються в справжні культурні центри села і, крім традиційних бібліотечних послуг, займаються ще й організацією громадського та культурного життя на своїй «території», організовують зустрічі з творчими людьми, відомими земляками, письменниками, створюють гуртки та клуби за інтересами, проводять різноманітні конкурси та розважальні програми, займаються краєзнавчим пошуком. Найкращими фахівцями серед сільських бібліотекарів, володарями почесного звання «Бібліотека року» є В. І. Христич (Станіславка), О. М. Швець (Новоселівка), Л. Б. Денисенко (Любомирка), І. І. Урсул (Липецьке), Г. В. Кабак (Ст. Кульна), Н. Є. Стопчанська (Нестоїта). Активними та енергійними працівниками зарекомендували себе Л. А. Шевченко (Мардарівка), Т. Д. Гребонос (Нестоїта), О. А. Перебітюк ( сел. Борщі), Н. І. Яницька (Чубівка), Л. П. Возіян (Чапаєвка), А. Д. Кошетар (Муроване), А. В. Станько (Вишневе), В. І. Гуцол (Розалівка), К. П. Гоцуленко (Качурівка), Т. Р. Бойко (Куяльник).

Зусилля цих працівників не залишаються непоміченими. Своєю діяльністю вони зуміли привернути увагу громади до себе і своїх закладів, заручитися міцною підтримкою представників влади. На сьогоднішній день комфортні, теплі та затишні приміщення мають бібліотеки сіл Гонората, станції Борщі, Куяльник, Олексіївка, Чапаєво. В цьому році до них приєднаються бібліотеки сіл Мардарівка, Ст. Кульна та Станіславка, за що ми щиро вдячні головам сільських рад та районній владі.

Справжніми сучасними бібліотеками – інформаційними центрами в нашій системі є сьогодні бібліотеки села Гонората та станції Борщі, центральна районна та районна дитяча бібліотеки, які модернізовані сучасною комп’ютерною технікою, надають своїм читачам безкоштовний доступ до мережі Інтернет. В них працюють справжні ентузіасти своєї справи, професіонали С. К. Якубовська (Гонората), Г. М. Трояновська (ст. Борщі), Токаренко Т. А., О. В. Зінченко (ЦРДБ), О. В. Попова, Л. Є. Лук'янчук, О. А. Кіріка (ЦРДБ), які пройшли навчання в обласному тренінговому центрі, а тепер навчають комп’ютерній грамотності та пошуку інформації в Інтернеті своїх читачів. Для них це – нелегка праця, але вони роблять все можливе, щоб бути корисними для  читача «покоління Google».

Йти в ногу з часом, впроваджувати в практику роботи бібліотек новий досвід, інформувати про новини в бібліотечному житті та готувати не тільки морально, а й практично сільських бібліотекарів до необхідних змін, а іноді й навчати азам бібліотечної справи бібліотекарів-початківців, допомагають справжні фахівці - працівники центральних бібліотек: Л. І. Бензар, Т. А. Токаренко, В. Д. Фарфурак, Т. В. Костенко, Р. М. Карп, Л.Д. Поросятковська, Н. І. Балабан, Н. О. Сліпенчук.





За плечима кожної з них – високий фаховий рівень та чималий  досвід робот. Їх девізом є слова Дж. Герберта  «той, хто не дивиться вперед, опиняється позаду…».  А за 33 роки існування нашої бібліотечної системи вона ніколи не опинялася позаду. Тримати високу марку ЦБС Котовського району, гідно продовжувати справу ветеранів – справа кожного в нашому колективі.




В цей святковий день хочеться щиро подякувати всіх бібліотекарів району за їх самовіддану та кропітку працю, професійну майстерність, душевну красу та людяність. Бажаю всім миру і світлої долі, запалу, енергії, сили доволі, творчого вогнику, віри, наснаги, щедрого серця, людської поваги! Міцного здоров’я вам, сімейного затишку, оптимізму, творчої вдачі! Зі святом!

 

Директор ЦБС Котовського району С. М. Дюгаєва


Переглядів: 1658 | Додав: Olga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
bibliotekar
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz