Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2023 » Липень » 7 » До свята Івана Купала
9:43 AM
До свята Івана Купала

 Купальське свято розсипає зорі

 

7  липня відзначають одне з найдавніших літніх свят наших предків, найколоритніше та найцікавіше свято - свято Івана Купала. Це свято молоді,  сонця,  землі,  води і вогню, чаклування на кращу долю, свято духів давнього роду нашого.

У ніч на Івана Купала гадають, палять багаття, пускають вінки по воді і шукають папороть, а працівники культури нашої громади готують до цього свята розважальні програми та народознавчі свята.

Яскравим святом стала народознавча година "Купальське свято розсипає зорі" в селі Коси. Присутні на ньому діти та молодь познайомились з історією, символами та сучасними та стародавніми традиціями святкування Івана Купала, з головними персонажами Купалом та Мареною, з народними віруваннями та прикметами. Дотримуючись народних традицій, дівчатка водили хороводи, танцювали, плели віночки з польових трав та квітів та пускали їх на воду, гадаючи на майбутню долю.

Не менш яскравий народознавчий захід під назвою "Ой на Івана та й на Купала" провели для молоді працівники села Гидерим. Щоб бути ближче до природи, захід провели на околиці села.

Поки дівчата плели віночки, бібліотекар  розповіла дітворі про традиції святкування цього чарівного свята, про дивну квітку папороті, про символ магічної Купальської ночі - багаття. Діти охоче плели віночки із духмяних цілющих трав .

Гарно відзначили свято Івана Купала і в селі Борщі. Молоді, красиві дівчата в національному одязі, серед чудових краєвидів рідного села прикрашали голови різнобарвними віночками та водили хороводи, співаючи купальські пісні.

Цікавими заходами стали і народознавчі та етнографічні години, проведені в приміщенні бібліотек та клубів. Так, працівники та користувачі центральної бібліотеки зібрались цього ранку навколо прикрашеного квіточками та стрічками купальського дерева на народознавчу годину «Віночки сплітайте – на Купала поспішайте!», щоб послухати захоплюючі українські легенди та повір’я, пов’язані зі святом Івана Купала, погортати сторінки етнографічних книжкових видань, віддати данину традиціям наших предків, сповнитись їхньою силою духу.

На фольклорну медіагодину «Кожен край на Івана має свій звичай» запросила своїм юних читачів центральна дитяча бібліотека. Діти дізнались, як шляхом злиття християнських та язичницьких традицій було створено свято Івана Купала, малювали на папері уявну чарівну квітку папороті та спілкувалися у дружньому колі.

На народознавчу годину "Накрапала на Купала з неба янгольська роса" запросили дітей та молодь працівники культури села Малий Фонтан. Зацікавила юних читачів і презентація книжкової виставки "Магія свята Івана Купала".

Більше фото - на сторінках блогу бібліотеки

 

Переглядів: 201 | Додав: bibliotekar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz