Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2023 » Листопад » 24 » До Дня пам'яті жертв Голодоморів
12:07 PM
До Дня пам'яті жертв Голодоморів

Скорботна свічка пам'яті святої

 

Вже дев'ять десятиліть не залишає байдужими свідомих людей - тема штучного голоду в Україні початку тридцятих років xx століття. Ці рани на серці України кровоточать дотепер, не даючи забути одну з найстрашніших сторінок історії нашої Батьківщини.

Пам'ять невинних жертв голодоморів бібліотеки Куяльницької громади вшановують низкою тематичних заходів.

Бібліотека села Гонората спільно з місцевою гімназією провела годину пам'яті «Жнива скорботи», під час якої був проведений історичний екскурс, презентована книжкова викладка  літератури, зачитані  спогади односельців - свідків Голодомору. Бібліотекар закликала присутніх 25 листопада вшанувати пам’ять українців, які загинули під час Голодомору, хвилиною мовчання вдома та приєднатися до загальнонаціональної акції «Запали свічку».

Бібліотека селища Борщі презентує своїм відвідувачам книжкову виставку "Голодомор в Україні очима істориків, мовою документів", яка висвітлює трагедію масового голодомору 1932-1933 років. На виставці експоновані документальні видання, що розповідають про причини та наслідки голодоморів, художні твори українських письменників В. Барки,  У. Самчука, Ю. Бедзика, краєзнавчі видання про події 1932-1933 років, які відбувались на землях  нинішньої Подільщини, і в селі Борщі зокрема.

В бібліотеці села Нестоїта презентується виставка-інсталяція  "Голодомор 1932-1933 років. Пам'ятаємо". На виставці презентовано документальні книги та статті, спогади свідків тих жахливих подій.

Виставка-реквієм "Горить свіча, і хліб лежить, і пам'ять полум'ям тремтить" вшановує пам'ять жертв голодоморів в бібліотеці села Петрівка.

В бібліотеці села Новоселівка представлено виставку-пам'ять "Голодомор. Геноцид в Україні", яка висвітлює тему Голодомору в Україні, усвідомлення його трагізму у долі рідного народу, а також містить інформацію про події 1932 -1933 років на території Одещини.

Книжкова  виставка "Пам'ятаємо  про  голодомор" була представлена читачам бібліотеки села Качурівка під час години-спомину "Голодний  рік, як  чорна  птиця, над  краєм  змореним  літав". Бібліотекар  ознайомила  присутніх  зі  спогадами  односельців- очевидців  тих  страшних  лихоліть, які  зібрані  в  краєзнавчу  теку "Голод  на  Україні  очима  свідків"  та  запропонувала до перегляду  відеоролик "Голодомор - геноцид  української  нації".

Дорослих відвідувачів бібліотеки села Бочманівка запросили на годину-реквієм "Голодна Україна плакала й стогнала" та перегляд документальних відеоматеріалів.

Низка пам’ятних заходів: відеоперегляд «90 роковини Голодомору», «Голодний дух», голосні читання віршів та презентація книжково-ілюстративної виставки «Не забудемо 1932 - Пам'ятаємо – 1933» пройшли в бібліотеці села Борщі. Пам'ять жертв Голодомору була вшанована хвилиною мовчання біля Пам'ятного хреста односельчанам, померлим  від голоду в 1932-1933 роки.

Працівники культури села Чубівка провели в бібліотеці годину пам'яті та скорботи "Голодомор — чорна сповідь моєї вітчизни" та акцію "Запали свічку". Присутні ознайомилися з книжками представленими на виставці, з історичними фактами про Голодомор, про людей, які жили в ці страшні часи в селі, переглянули документальну стрічку "Голодомор: як це було насправді", запалили свічки і вшанували пам'ять померлих хвилиною мовчання.

Бібліотекарем села Любомирка була проведена година пам'яті жертв Голодомору "Біль серця всієї України". Була презентована тематична виставка-інсталяція та запропонований до перегляду документальний фільм "Бабусю, розкажи про Голодомор".

Центральна бібліотека громади презентує  виставку-реквієм «Жнива скорботи» та  web-огляд літературних  видань «В той рік заніміли зозулі» на сторінці  «КнигаБібліотечна» Фейсбуку. На виставці представлені наукові видання - документи, книги, що містять свідчення, спогади очевидців трагедії, які  розкривають трагічні сторінки найжахливішої трагедії в історії України ХХ століття.

В центральній дитячій бібліотеці  оформлена книжкова виставка-реквієм  «Зроніть сльозу, бо ми не мали сліз…»,  а також організовано перегляд документальних фільмів про ці страшні часи.

Більше фото - на сторінках блогу бібліотеки

Переглядів: 120 | Додав: bibliotekar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz