Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2021 » Грудень » 21 » До 160-річчя Євгена Чикаленка
5:28 PM
До 160-річчя Євгена Чикаленка

«Людина на всі часи»: просвітницький марафон в бібліотеках Куяльницької громади

 

21 грудня в бібліотеках Куяльницької громади  стартував просвітницькій  марафон "Людина на всі часи", присвячений 160-річчю  з дня народження знаменитого земляка, уродженця села Перешори Мардарівського старостинського округу, видатного громадського діяча та мецената української культури Євгена Чикаленка.

Перші заходи відбулись в Публічній бібліотеці ім. Євгена Чикаленка за участю заступника Куяльницького голови з гуманітарних питань Тетяни Кунаренко та начальника відділу розвитку культури та туризму Ольги Шапран. Велику увагу викликали мобільна виставка "Українолюб із Перешор", презентацію якої провела бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан, перегляди документальних стрічок: "Місія Євгена Чикаленка", "Меценат України Євген Чикаленко", "Євген Чикаленко - велич особистості", "Євген Чикаленко. До глибини кишені", "Дон Кіхот української державності", знайомство зі "Спогадами" Великого Українця.

Багато заходів в рамках просвітницького марафону відбулось у сільських бібліотеках.

Покладанням квітів до погруддя видатного земляка вшанували пам'ять Євгена Чикаленка на малій батьківщині працівники культури села Мардарівка. Продовжились урочисті заходи оглядом книжкової виставки та переглядом відеоролика "Меценат України Євген Чикаленко".

Відвідувачі Станіславської бібліотеки мали змогу ознайомитись з книжковою виставкою  «Євген Чикаленко», а для учнів 9 класу, які завітали до бібліотеки разом з учителем історії Валентиною Созанською, пройшла інформаційна година «Людина на тлі епохи». Учні були ознайомлені з біографією нашого непересічного земляка та познайомитись з виставкою, на полицях якої представлені книги Інни Старовойтенко, історичні фото родини Чикаленків та його однодумців, які разом з ним робили все можливе, щоб зберегти для нас і мову, і пісні, і звичаї, і гордість за свій рід, любов до своєї землі.

"Людина на всі часи" - під такою назвою пройшла інформаційно-просвітницька година в Гидеримській бібліотеці. Бібліотекар презентувала книгу Ірини Старовойтенко "Євген Чикаленко: Людина на тлі епохи", а також ознайомила присутніх з краєзнавчим альманахом "Ягорлицький ключ", якій містить декілька статей про життя та діяльність нашого знаменитого земляка із Перешор.

Бібліотекарі Куяльницької бібліотеки-філії завітали до Куяльницької опорної школи з флешмобом "Обличчя історії - Євген Чикаленко" та переглядом відеоролика про вшанування пам'яті Євгена Чикаленка. І тепер кожний учень може похвалитися, що він є земляком такої видатної людини, а на запитання:  "Хто такий Чикаленко?" дасть вичерпну відповідь про його особистість.

В Гоноратській бібліотеці пройшов історичний екскурс "Стежками Євгена Чикаленка". До бібліотеки завітали учні місцевої школи, яким бібліотекарка презентувала книжково-ілюстративну виставку, розповіла про життя та діяльність Євгена Чикаленка, його пріоритети та велику людську сутність. Цікавим для школярів був перегляд відеоролика "Повернення із забуття".

В Косівський бібліотеці  відбулась історична година та відео перегляд "Я душу свою пустив у душу народу", присвячені надзвичайній постаті видатного українського громадського діяча, благодійника, талановитого публіциста.

Бібліотекар Малофонтанській бібліотеці запропонував до уваги читачів презентацію книги Інни Старовойтенко "Євген Чикаленко. Людина на тлі епохи"  та  перегляд відеоролику "Вшанування пам’яті Євгена Чикаленка".

В бібліотеці села Бочманівка були проведені історична година "Євген Чикаленко, повернення із забуття" та  огляд краєзнавчого альманаху "Ягорлицький ключ".

Фотовиставку-портрет «Євген Чикаленко: людина на тлі епохи» та відеопрезентацію "Євген Чикаленко. Шлях лірників - повернення із забуття" презентувала учням та педагогам Борщівської початкової школи бібліотекар села Борщі.

В Чубівській бібліотеці пройшла інформаційна година "Український меценат Євген Харлампійович Чикаленко". До уваги присутніх була цікава розповідь про життєвий шлях видатного земляка, відеоролик та огляд книжкової виставки.

Перегляд відеоролика, створеного центральною бібліотекою до 160-річчя Євгена Чикаленка, «Вшанування пам’яті Євгена Чикаленка на малій батьківщині» допоміг познайомитись з видатним земляком та меценатом української культури користувачам бібліотек сіл Нестоїта, Глибочок.

Презентацію книжкової виставки "Євген Чикаленко - людина на тлі епохи" запропонувала до уваги читачів свого села бібліотеках Федорівської сільської бібліотеки.

Бібліотека села Соболівка запропонувала своїм читачам перегляд документального фільму про Великого Українця «Євген Чикаленко. До глибини кишені».

Про те, як проходили заходи в рамках просвітницького марафону, можна дізнатись на сторінці Публічної бібліотеки у Фейсбуці під хештегом #Чикаленківмарафон.

Завітайте до бібліотек Куяльницької громади та дізнайтесь більше про непересічного земляка, який всією душею вболівав за все українське і робив все можливе, щоб зберегти для нас і мову, і пісню, і звичаї, і гордість за свій рід, любов до своєї землі!

Більше фото - на блозі бібліотеки

Переглядів: 1429 | Додав: Olga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz