Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2013 » Грудень » 16 » Вечорниці на День святого Андрія
4:32 PM
Вечорниці на День святого Андрія
Українські вечорниці в бібліотечній світлиці

13 грудня День святого Андрія. У ніч з 12 на 13 грудня дівчата ворожать на наречених, просять у долі щастя. Більшість вірить, що у цей день творяться містичні речі. І якщо дуже щиро загадати, здійсниться найзаповітніше бажання. Водночас день Андрія вважають у народі великим зимовим молодіжним святом.  Саме на таке свято «Вечорниці у світлиці» були запрошені студенти  1 курсу місцевого медичного училища, яке відбулося в краєзнавчому відділі Котовської районної бібліотеки. 
Свято відкрили бібліотекарі Лук’янчук Людмила Євгенівна та Попова Олена Володимирівна, які розповіли присутнім про цикл зимових свят, про те як вони святкувались у давнину, а також  презентували книжкову виставку «Світло українських традицій».
  Ну а потім почалися Андріївські гадання.Бібліотекар краєзнавчого відділу Балабан Надія Іванівна запросила дівчат помірятись чобітками до порогу, після рахували кількість принесених полін та  чи парна кількість висіяних зерен. Велике пожвавлення і сміх викликало гадання на балабушках із спеціально приведеним песиком. Між гаданнями присутні розгадували загадки, співали веселі українські народні пісні під акомпанемент працівника РЦКД  Нагасюка Юрія Григоровича. 
А потім настала черга веселитись хлопцям. Для цього була підготована  святкова Калита (символ Сонця). Всі хлопці по черзі під’їзжали на коцюбі до пана Калетинського і  намагалися вкусити Калиту.
В кінці свята присутніх пригостили смачними варениками та солодощами, а кожній дівчині було подаровано вишневу гілочку з побажаннями, щоб вишня зацвіла і долю на поріг привела. 
 

 
Детальніше про хід заходу читайте на сторінках блогу ЦБС

Переглядів: 845 | Додав: Olga | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz