Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2015 » Січень » 19 » Новорічно-Різдвяні свята в бібліотеках району
2:56 PM
Новорічно-Різдвяні свята в бібліотеках району
І несуть до кожної оселі часточку душевного тепла
 
Напередодні Нового року (за старим стилем 13 січня) в Україні відзначають Щедрий вечір. Кожного року бібліотеки району приєднуються до цього свято, завзято залучаючи молодь та своїх читачів  на різноманітні заходи з старовинними обрядами та дійствами, готують цікаві книжкові виставки, добірки літератури про старовинні  звичаї та обряди,  роздруковують відомі колядки та щедрівки для молоді, проводять зустрічі з старожилами.

Так на Різдвяну вечерю "Світло Різдвяної зірки" до Гоноратської бібліотеки завітала добре відома у нашому районі хор-ланка, яку вже майже 30 років очолює Якубовська Галина Митрофанівна, голова сільської ради Бурдейний Павло Васильович та найактивніші читачі. Бібліотекар Якубовська Світлана Кирилівна зробила невеличкий історичний екскурс, розповіла присутнім про обряди пов'язані із кутею, про обряд вечері, відвідування родичів, а найстарша учасниця хор-ланки Юрковська Ольга Луківна згадала про святкування Різдва в часи її дитинства. За чашкою духмяного чаю, з піднесеним настроєм та бажанням не забувати духовні цінності нашого народу та рідного села, пролунало багато колядок та щедрівок.

А 13 січня в селищі Борщі відбулися масові щедрування. Не дивлячись на такий тяжкий час молодь зібралась для здійснення цього обряду. З гурту молоді вибрали хлопця, який став «Маланкою», решта теж переодягнулися: хто козою, хто циганом, хто чортом та пішли по селі з щедрівкою «Ой, сива  ластівка», заходили до кожної оселі щедрували, шуткували, бажали людям здоров’я та щастя в Новому році. За веселі  і щирі побажання господарі пригощали  щедрувальників солодощами.

Щорічно на свято Василя або старий Новий Рік зустрічає гостей з районного центру культури та дозвілля центральна районна бібліотека. Веселі дійства, дзвінкі пісні, запальні побажання, харизматичні персонажі, серед яких: "зірка", "коза", "дід", "циган", музики,  творять справжній "живий вертеп", заражаючи присутніх добрим настроєм та позитивом. 
 
Детальніше про заходи читайте на сторінках блозі ЦБС
Переглядів: 827 | Додав: Olga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz