Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2020 » Січень » 22 » Літературний проект "12"
9:20 AM
Літературний проект "12"

Літературний проект "12" - в центральній бібліотеці

 

Куяльницька централізована бібліотечна система в 2020 році з метою популяризації творчості українських письменників запустила «Літературний проект «12» («12 місяців – 12 авторів»), який буде проходити протягом року в бібліотеках громади. Щомісяця бібліотекарі будуть презентувати твори відомих українських авторів, перші літери прізвищ яких збігаються з першими літерами назв місяців року. В рамках проекту будуть проходити Дні авторів, презентації книжкових виставок, огляди літератури, перегляди кінострічок за творами письменників. Перевага буде надаватися письменникам-ювілярам 2020 року або творам-ювілярам.

В центральній бібліотеці в рамках проекту вже розпочала дію тематична виставка, на якій представлені відомі українські автори: Григорій Сковорода, Василь Стус, Кузьма Скрябін. Але центральною постаттю січня є Василь Симоненко (1935-1963), відомий український поет і журналіст, один із найбільш яскравих представників покоління українських «шістдесятників», 85-річчя з дня народження якого відзначає в цьому році вся країна.

Василя Симоненка називають пoeтичною лeгeндою «шicтдecятництвa». Йoгo вipшi пoшиpювaли у caмвидaвниx cпиcкax i пepeпиcувaли вiд pуки — вчитeлi, пpoфecopи i xлiбopoби, тому що їх не пропускала до друку радянська цензура. Pядки пoeтa пpoмoвляли з Шeвчeнкoвoю cилoю. І хоча за коротке життя поета була видана лишe oднa книжкa – збірка поезій «Тиша і грім» (1962), його самовидавні поезії поклали пoчaтoк укpaїнcькoму pуxoвi oпopу 1960—1970-x poкiв.

Державне визнання до письменника прийшло вже після його смерті. Світ побачили 8 поетичних збірок. в 1965 році збірка «Земне тяжіння» була висунута на здобуття премії ім. Т. Шевченка. Але Державної премії України імені Т.Г. Шевченка він був удостоєний у 1995 році за збірки поезій та прози «Лебеді материнства», «У твоєму імені живу», «Народ мій завжди буде». 

Переглядів: 359 | Додав: Olga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz