Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2018 » Липень » 9 » До свята Івана Купала
10:52 AM
До свята Івана Купала

Ой на Івана, ой на Купала

 

В ніч з 6 на 7 липня українці відзначають найколоритніше та найцікавіше свято літнього циклу – Івана Купала, святкування якого вже стало доброю традицією в багатьох селах нашої громади.  І цей рік не став винятком. Працівники Будинків культури та бібліотекарі підготували та провели для дітей та дорослих цікаві етнографічні свята та мандрівки, народознавчі години, календарні виставки.

Багато дітей і дорослих, мешканців селища Борщі зібрало велике народознавче свято  «Ой на Івана, ой на Купала». Разом із бібліотекарем Оксаною Перебітюк дівчатка навчилися виплітати чудові віночки, а потім водили хороводи навколо прикрашеного кольоровими стрічками деревця-купали (Марени). Хлопці розвели багаття і спалили ляльку - опудало, щоб не приносило людям зло. Присутні аплодували, танцювали та усміхалися та пригощалися смачною гарячою юшкою.

«На Івана на Купала» - під такою назвою пройшла народознавча година біля води в селі Малий Фонтан. Завідуюча бібліотекою Ірина Дмитрієва та завідуюча клубом Ірина Попенко розповіли дітям історію свята, провели вікторину "Івана Купала" та показали майстер-клас по плетінню вінків з польових квітів та трав.

Працівниками культури села Липецьке була проведена народознавча година «В ніч на Івана на Купала». Бібліотекарі Любов Лунгул, Лариса Димпул та директор Будинку культури Інга Урсул познайомили присутніх з святковими традиціями, віруваннями та обрядами наших предків, детально зупинившись на традиції збирати напередодні свята польові квіти і плести з них віночки. Виготовлені власноруч віночки молоді дівчатка пустили на воду, загадуючи на своє майбутнє життя.

Молода дівчина у довгому вишитому вбранні з вінком із квітів і трав на голові і віночком в руках – Марена, символ води, з’явилася напередодні свята в бібліотеці села Мардарівка. Разом із Мареною бібліотекар Людмила Шевченко запросила читачів на експрес-інформацію «Як на Івана Купала дівчата долю собі збирали», розповіла присутнім про те, з яких 12 видів рослин, за традицією, повинен бути зроблений віночок, які пісні співають на купальські свята, як вмиватися «іванівською росою» та багато іншої цікавої інформації.

Детальніше про заходи читайте на сторінках блогу ЦБС

 

Переглядів: 788 | Додав: Olga | Теги: народознавство, свято, традиції | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz