Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2017 » Листопад » 24 » До річниці Голодомору
12:06 PM
До річниці Голодомору

Реквієм по невинно вбитих душах...

 

В кожну четверту суботу листопада ми вшановуємо пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Смуток огортає душу, коли вчитуєшся й осмислюєш рядки архівних документів, вислуховуєш сповнені печалі розповіді очевидців Голодомору, штучно створеного в Україні. Але правду про це повинні знати всі, якою б гіркою вона не була. 

До цієї трагічної дати в бібліотеках Подільського району проходить низка заходів з дітьми, молоддю, бо саме їм належить винести з тієї події всі найсерйозніші уроки, щоб подібні людські трагедії не повторились ніде і ніколи.

Пам’яті мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю від голоду, пам’яті українських сіл і хуторів, що щезли з лиця землі після найбільшої трагедії 20-го століття, був присвячений вечір-реквієм в Глибочанській ЗОШ "Реквієм по невинно вбитих душах...", який провели бібліотекарі Подільської центральної районної бібліотеки.

Бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан розповіла присутнім про передумови виникнення тих страшних подій, про їх перебіг, презентувала книжково-документальну виставку «Голодний смерч над Україною», де були представлені книги про Голодомор та теки зі спогадами очевидців. Велике зацікавлення у дітей викликала виставка дитячих малюнків, присвячених тим подіям. 

Бібліотекарі Ольга Волкунович та Інна Вербицька підготували і продемонстрували учням тематичний відеоролик «День пам’яті Голодомору 1932-1933 років». 

Книжкову виставку до Дня Голодомору "Чорний птах гіркої пам'яті" презентувала і місцевий бібліотекар Тетяна Руснак, запросивши дітей більш детально ознайомитись з цією літературою в сільській бібліотеці.

На завершення вечору-реквієму на знак вшанування світлої пам’яті всіх невинно убієнних були запалені свічі і оголошено хвилину мовчання.

Для читачів селища Борщі бібліотекарем Оксаною Перебітюк була проведена година роздум "Три колоски, закуті дротом", під час якої пройшла презентація книжкової виставки "Свічка плакала в скорботі", де були представлені документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади і свідчення очевидців-земляків, тих, хто у своїй пам'яті крізь роки проніс страждання та біль, спричинені тоталітарним режимом.

Працівники Новоселівського Будинку культури Михайло Мойсенець, Людмила Мойсенець та завідуюча сільською бібліотекою Олена Швець провели годину-реквієм "Дзвони нашої гіркої пам'яті" біля пам'ятного знаку жертвам Голодомору, до підніжжя якого були покладені квіти та запалені поминальні свічки. Настоятель храму Покрова Пресвятої Богородиці отець Віталій відправив панахіду.

Звертаючись до книжкової виставки "Голод в Україні - сторінки історії" та запаливши свічки пам'яті біля шматочків чорного хлібу, провели годину-реквієм "Білий янгол скорботи" для Малофонтанської громади завідувачка бібліотекою Ірина Дмитрієва і завідувачка клубом Ірина Попенко. 

Голодомор 1932 - 1933 років в Україні назавжди залишиться в нашій пам'яті, як одна з найстрашніших сторінок минулого. Пам’ять про Голодомор має бути вічною як реквієм, як пересторога всім сущим на Землі.

Детальніше про заходи читайте на сторінках блогу ЦБС

Переглядів: 691 | Додав: Olga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz