Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2021 » Лютий » 22 » До міжнародного Дня рідної мови
11:42 AM
До міжнародного Дня рідної мови

"Линь, як повінь, рідне слово!"

 

21-го лютого всі народи світу відзначають Міжнародний день рідної мови. В цей день люди нагадують одне одному про те, як важливо берегти рідну мову, адже материнське, рідне слово є безцінним скарбом та справжнім оберегом для кожного з нас. Вшануванню рідної мови був присвячений ряд заходів в бібліотеках Куяльницької громади.  Для користувачів різних вікових категорій організовані та оформлені ілюстровані книжкові виставки нових книжок українських поетів та письменників та кращих зразків вітчизняної літератури, пройшли поетичні та літературні свята та години, огляди літератури, вікторини, мовні марафони, мовні калейдоскопи, голосні читання тощо.

В центральній бібліотеці для дорослих користувачів та юнацтва відбулась презентація книжкової виставки «Линь, як повінь, рідне слово». Бібліотекар Людмила Поросятковська розповіла присутнім про гнучкість і поетичність, мальовничість та музичність нашої української мови, однієї з найкращих та найбагатших слов’янських мов, звернувши особливу увагу на книги в. Гараніна «Як парость виноградної лози…», Ю. Работіна «Українська мова – мова єднання» та В. Корнійчука «КольороМузика слова».

В Малофонтанській бібліотеці пройшла вікторина "Звучи, наша мова, над світом крилато", яку провела завідуюча сільською бібліотекою Ірина Дмитрієва для школярів місцевої школи. Всі присутні активно відповідали на запитання вікторини, декламували вірші про рідну мову. Потім бібліотекар презентувала книжкову виставку "Лунай прекрасна наша мово".

"Відродися, моя мова, щоб звучала в серці знову" – таку назву мала літературна година  в бібліотеці села Вишневе, яку провели бібліотекар села Вишневе Антоніна Станько та бібліотекар села Ставки Тетяна Демяненко для учнів Вишнівської ЗОШ. Бібліотекарі розповіли дітям про історію виникнення свята, показали тематичний відеоролик з цікавою легендою виникнення мови, а потім запропонували взяти участь у ігровій програмі. Діти залюбки відгадували загадки, зачитували прислів'я та приказки.

Читачі бібліотеки села Бочманівка, учні 4-6 класів місцевої школи, зібрались на літературні читання  під назвою "Мово моя, квітни в душі і на вустах". Бібліотекар Ксенія Чиканчі познайомила усіх з тематичною книжковою викладкою  "Квітни, рідна мово!", розповіла дітям про історію виникнення свята. Учасники заходу Настя Плешко та Ярослав Довгань зачитали вірші з збірки поезії  "У вишневому полоні", які не залишили жодного байдужого і всім сподобались.

В бібліотеці селища Борщі відбулась подорож в історію слова "До рідного слова торкаюсь душею". Бібліотекар Оксана Перебітюк запропонувала дітям загадки, кросворди, ребуси, прислів'я та приказки про рідну мову. Присутні ознайомилися з викладкою книг "Таємниці слова".

Учні 6 класу Гоноратської школи на чолі з вчителем української мови Р. І. Осадчук завітали до сільської бібліотеки на свято рідної мови "Рідна мова - серця мого подих". Завідуюча бібліотекою Світлана Якубовська презентувала присутнім книжкову виставку  "Мова народу - його святиня". Сподобалась дітям і ігрова програма з конкурсами "Мовне асорті", "Фразеологізми", "Антисуржик", "Гострослови" та іншими, де діти показали свої досконалі знання української мови.

У Новоселівській сільській бібліотеці пройшов мовно-патріотичний калейдоскоп "Серце нації б'ється у слові". Юні читачі з цікавістю слухали старовинну легенду про українську мову, яку розповіла їм завідуюча бібліотекою Олена Швець, грали в мовознавчі ігри "Утвори нове слово", "Кажи навпаки", "Висипались букви", "Спіймай апостроф". На завершення заходу читачі познайомилися з книгами, представленими на виставці "Солов'їна, барвінкова, українська рідна мова".

Бібліотекар Косівської сільської бібліотеки запросила дорослих читачів на поетичну годину  "Струмок кришталевий мови рідної", де вони мали змогу ознайомитись з цікавими фактами щодо української мови, зокрема що  сучасна українська мова має близько 256 тис. слів, та вважається наймелодійнішою мовою з усіх інших, а також насолодитись поезією з добірок таких видатних письменників як Тарас Шевченко,  Леся Українка, Ліна Костенко та ін.

 

В КОНЗ Нестоїтському ЗЗСО 1 -3 ст. було проведено конкурс знавців української мови  серед учнів 5-8 класів, в якому взяла участь завідувачка сільською бібліотекою Наталієя Стопчанська. Для школярів була проведена презентація книжкової виставки "Ти наше диво калинове - кохана материнська мово!", запропонована мовна вікторина та конкурс з розгадування ребусів.

В Соболівській бібліотеці пройшла до Дня рідної мови лінгвістична вікторина «Знавці рідної мови», проведена бібліотекарем Яною Вербіцькою.

На користувачів  Гидеримської сільської бібліотеки  чекає яскрава та змістовно наповнена книжкова виставка під назвою "Наша мова калинова", презентацію якої пропонує завідувачка бібліотекою Василиса Полуденна.

Популяризуючи мову та знання про неї, працівники бібліотек Куяльницької громади доклали чимало зусиль, проявили творчість і креативність задля того, щоб калинове і джерельне рідне слово, яке передавалося від батьків до дітей як вічний оберіг національної культури, історії та духовності, звучало потужно, показуючи свою самодостатність, красу і велич.

Більше фото - на блозі ЦБС

Переглядів: 1429 | Додав: Olga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz