Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2019 » Листопад » 25 » До Дня пам'яті жертв Голодоморів та політичних репресій
1:23 PM
До Дня пам'яті жертв Голодоморів та політичних репресій

Схилімо голови в скорботі

 

«Хрести… Хрести…

Померлих так багато,

Що не усіх земля і прийняла…

За убієнних на весь світ кричати

Нам треба. Пам’ятати все про них

І кожне ім’я злотом написати

Грядущим на скрижалях кам’яних»

Ці проникливі, сповнені болем поетичні рядки з вірша молодої української поетеси Марини Довгаль стали красномовним епіграфом до низки заходів, що відбулися до Дня пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій в бібліотеках Куяльницької громади.

Біля пам’ятного знаку жертв Голодомору в селі Новоселівка відбулась година-реквієм "Білий янгол скорботи». Вшанувати пам'ять жертв голодоморів прийшли представники Куяльницької сільської ради на чолі з головою сільської ради Сергієм Паламарчуком, працівники Новоселівського старостинського округу, учні та вчителі місцевої школи, жителі села. Ведучі заходу - завідуюча сільською бібліотекою Олена Швець та директор Будинку культури Людмила Мойсенець - акцентували увагу присутніх на трагічній для України і її народу даті та запросила усіх пом'янути їх пам'ять хвилиною мовчання та покласти живі квіти до підніжжя пам’ятника.

Пам'ять людей, загинувших від голоду, вшанували і в селі Мардарівка. Біля памятного хреста жертвам голодомору працівниками культури, педагогами, учнями місцевої школи та жителями села були покладені квіти та вінки, протоієреєм Михайлом Базилько відслужена панихида. Бібліотекар Людмила Шевченко запросила учасників заходу до бібліотеки та познайомила з книжковою виставкою «Голодний смерч над Україною», зачитала спогади земляків – очевидців голодомору.

Документальні книги, спогади свідків тих жахливих подій, художні твори, присвячені холодним лихоліттям українського народу, зібрала розгорнута в бібліотеці села Куяльник книжкова виставка «А пам'ять серця вічна». Протягом тижня бібліотекарі Марія Каназірська та Рита Гарматюк знайомили читачів з історичними фактами та страшною статистикою трьох голодоморів в Україні: 1921-1923 років, 1932-1933 років та 1946-1947 років.

Години-реквієми на знак пам`яті мільйонів українських селян, які загинули від голоду, заподіяного сталінським режимом пройшли в бібліотеках сіл Гидерим ("Схилімо голову в скорботі"),  Станіславка ("Згадаймо живих і ненароджених"), Гонората ("Скорбота плакала свічками"), Малий Фонтан ("Голодомор - наша печаль і скорбота"), Стара Кульна ("Скорботна свічка пам'яті людської"), Коси ("В руках, що виростили хліб, не залишили і зернини"). В бібліотеці села Липецьке був проведений поминальний вогник "Скорботна свічка пам'яті",  в бібліотеці села Ставки - година пам'яті "Навіки до тридцятих ми прикуті". 

Бібліотекарі розповідали присутнім на заходах школярам та дорослим читачам про причини та жахливі наслідки влаштованого владою геноциду, приголомшуючи страшними цифрами, котрі підтверджують всю глибину трагедії, пережитої нашим народом,  зачитували розповіді-спогади односельців, які були свідками голодоморів різних років, демонстрували тематичні відеоролики та слайд-презентації "Голодомор 1932-33 років: історія свідчить" та ін.

Великою увагою користувались і презентації книжкові виставок "Голодомор - невиплакані сльози України" (Гидерим),  "Голодомор: образу хліба вклонімося" (Малий Фонтан), "Чорна сповідь твоя, Україно" (Гонората), "Пам'яті незгасна свіча" (Липецьке).

На цілу годину бібліотечні зали перетворювались на храми Скорботи і Пам`яті. Запаливши свічку пам'яті, всі присутні, схиливши голови, хвилиною мовчання вшановували пам'ять всіх великомучеників нашої страшної історії. І в кожній душі цей маленький вогник свічки залишився, як спомин про тих, які померли страшною смертю. 

Пам'ятаймо нашу історію, щоб ця трагедія більше ніколи не повторилася, щоб пам'ять про це не дозволила більше такому статися. Хай пам'ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

Детальніше про заходи читайте на сторінках блогу ЦБС

Переглядів: 483 | Додав: Olga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz