Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2016 » Грудень » 22 » До 155-річчя Євгена Чикаленка
5:16 PM
До 155-річчя Євгена Чикаленка

«Любити Україну до глибини власної кишені…»

 

22 грудня в читальній залі центральної районної бібліотеки зібрались представники громади району, бібліотекарі, працівники культури та активні читачі, щоб відзначити знаменну для нашого району дату - 155-річчя з дня народження видатного земляка, відомого громадського і політичного діяча, видавця, мецената української культури Євгена Харламповича Чикаленка.

Історичний портрет "Євген Чикаленко: людина на тлі епохи" відкрив нові, невідомі сторінки для учасників заходу. За словами ведучої заходу, бібліотекаря краєзнавчого відділу Надії Балабан "важко знайти таку площину громадської діяльності, до якої б не приклав рук Євген Чикаленко. Його сучасники називали "будителем українського народу", "головним ткачем нації".

Перегляд документального відеофільму "Місія Євгена Чикаленка" вдало доповнив історичними та автобіографічними фактами розповідь ведучої, а презентація книжкової виставки "Наш земляк - визначний громадський і політичний діяч, меценат української культури, видавець" познайомила з найвідомішими творами нашого земляка, серед яких унікальне мемуарне джерело про історію українського державотворення «Щоденник» та брошура "Бесіди про сільське господарство", яка за популярністю не уступала "Кобзарю", і за яку автор був нагороджений двома срібними та однією золотою медалями від сільськогосподарських спільнот. 

Під час презентації бібліотекар розповіла і про книгу Богдана Сушинського "Забуті сторінки забутої історії", де він згадує Євгена Чикаленка як автора інтерв’ю в журналі "Київська старовина» з лірником Василем Морозом про існування в другій половині XIX століття єдиної на півдні України школи лірників в селі Коси нашого району.

З інформацією про візит онука Євгена Чикаленка до Перешор у 1998 році познайомила присутніх начальник відділу культури Подільської райдержадміністрації Ольга Шапран.

Гостем заходу став депутат Одеської обласної ради, наш земляк Володимир Олександрович Осіпов, який виступив в ролі мецената благодійної програми "Книгу - дітям села" і подарував добірки сучасної української літератури для перших шести бібліотек району в селах Малий Фонтан, Стара Кульна, Ставки, Новоселівка, Липецьке та селища Борщі (Зірниця), ніби втілюючи в життя приклад відомого мецената Євгена Чикаленка, який говорив: "Легко любити свою країну до глибини душі - ви попробуйте любити її до глибини власної кишені". 

 

Детальніше про захід читайте на сторінках блогу ЦБС

Переглядів: 602 | Додав: Olga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz