Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Меню сайту
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Головна » 2019 » Грудень » 13 » Андріївські вечорниці
9:17 AM
Андріївські вечорниці

"Від зірниці до зірниці хай лунають вечорниці"

 

Відродження народних обрядів, традицій та свят є одним із напрямів роботи краєзнавчого відділу центральної бібліотеки Куяльницької ЦБС. Почався цикл зимових свят, коли саме молодь збиралася на вечорниці, щоб повеселитися, пожартувати, поворожити на свою долю. Саме на такі Андріївські вечорниці до бібліотеки завітали студенти медичного училища імені В. Жуковського. 

Гостей радо зустрічала господиня вечорниць, бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан, яка запросила всіх до стилізовану українську хату, розповіла про апостола Андрія Первозванного, на честь якого відбувається це дійство, познайомила присутніх зі звичаєм гадати на Андрія, презентувала виставку українських вишивок та рушників.

А потім всі дружно почали ворожити на свою долю за старовинними звичаями. Першими  дівчата мірялись чобітками до порогу, щоб дізнатись, котра з них перша заміж вийде. Бурю позитивних емоцій викликало гадання на балабушках, адже швидке заміжжя їм пророкував кумедний песик, який залюбки поїв всі балабушки, не образивши жодної дівчини. Потім дівчата «сіяли коноплі», тобто рахували зернини, щоб дізнатись чи будуть вони в парі, чи залишаться дівувати, та рахували полінця, примовляючи «молодець, вдівець, старець», щоб дізнатися, якого віку буде майбутній наречений.

Згодом настала черга парубків. Вони смішили дівчат небилицями, читали дотепні та веселі гуморески. Потім серед хлопців був обраний пан Калитинський, який охороняв Калиту, а всі інші намагалися вкусити її, по черзі підїзджаючи на рогачах  та високо підстрибнувши. 

Протягом усього заходу в бібліотечній залі лунали веселий сміх та запальні українські пісні, смачно пахли гарячі вареники, якими бібліотекарі щедро пригостили юнаків та дівчат.

Завершилися вечорниці спільною фотосесією та щирими побажаннями молоді щасливої долі в нашій милій Україні. Хлопцям було роздано по шматочку Калити, адже вона символ Сонця, а дівчатам - по вишневій гілочці, щоби розцвіла до Різдва та щасливу долю принесла.

Детальніше про захід читайте на сторінках блогу ЦБС

Переглядів: 581 | Додав: Olga | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід
Посилання
Блог Публічної бібліотеки ім. Є. Чикаленка Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради
Архів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright ЦБС © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz